Factors that determine bovine milk consumption in the municipality of Texcoco, State from Mexico

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24836/es.v34i63.1414

Keywords:

regional development, consumer, logit, consumer, logit, probit, income, gender, income, schooling, gender

Abstract

Objective: A review of the factors that determine the consumption of bovine milk in the municipality of Texcoco, State of Mexico. Methodology: Two statistical models of logistic regression (Logit) and probabilistic regression (Probit) were used, which were fed with information from a survey of 400 questionnaires applied to consumers. Results: According to the models carried out, it was found that the most significant variables that explain the consumption of bovine milk are the gender, scholarship, and family income of the consumers. Limitations: Low availability of people to answer the questionnaire. Conclusion: It is recommended that there be more information on the health benefits and harms of bovine milk consumption for better consumption decisions of this product.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Fabiola Ramírez-Cordero, Colegio de Postgraduados

Colegio de Postgraduados- Campus Montecillo

References

Akaike, H. (1974). A new look at the statistical model identification. IEEE Transactions on Automatic Control, 19(6), 716–723. Recuperado de http://bayes.acs.unt.edu:8083/BayesContent/class/Jon/MiscDocs/Akaike_1974.pdf

Alonso-Pesado, F. y Rodríguez-de Jesús, E. (2021). Escenario general de la leche en el mundo y en México. Entorno Ganadero, 19(109). 68-74.

Alpura (2022). Acerca: Nuestra Historia. Recuperado de https://alpura.com/nuestra-historia/

Araneda, P. (2021). Imputación de datos. RPubs by RStudio. Recuperado de: https://www.rpubs.com/paraneda/imputacion

Cámara Nacional de Industriales de la Leche (Canilec, 2022). Estadísticas del Sector Lácteo 2011-2021. Canilec. Estado de México. Recuperado de https://www.canilec.org.mx/estadisticas/

Ebringer, L., Ferencík, M. y Krajcovic, J. (2008). Efectos beneficiosos para la salud de la leche y los productos lácteos fermentados-revisión. Folia microbiológica, 53(5), 378-394.

Edoméx Informa (2019). ¿Sabías que el Edoméx ocupa el octavo lugar nacional en producción de leche? Edoméx Informa. Recuperado de http://edomexinforma.com.mx/sabias-que-el-edomex-ocupa-el-octavo-lugar-nacional-en-produccion-de-leche/

Escalona-Cortés, A. (2011). Uso de los modelos Credit Scoring en Microfinanzas (Tesis de Maestría). Colegio de Postgraduados. Texcoco, Estado de México.

Forbes, México (2021). Producción de leche en México registra déficit de 4,000 millones de litros. Forbes México. Recuperado de https://www.forbes.com.mx/produccion-de-leche-en-mexico-registra-deficit-de-4000-millones-de-litros/

Fundación Española de la Nutrición (FEN, 2020). El consumo de la leche y derivados como indicador de calidad de la dieta y estilos de vida de la población. FEN, España. Recuperado de https://www.fen.org.es/storage/app/uploads/public/5f5/f4c/2d3/5f5f4c2d363c8807709452.pdf

Gobierno de México (2020). Municipio de Texcoco: Población y vivienda. Recuperado de https://www.economia.gob.mx/datamexico/es/profile/geo/texcoco

González, L. (2021). Consumo per cápita de leche, tres veces menor que en EU. El Economista. México. Recuperado de https://www.eleconomista.com.mx/empresas/Produccion-mexicana-de-leche-se-incremento-en-2.1-en-2020-dice-la-Canilec-20211025-0075.html

Gujarati, D. (2003). Econometría. Regresión en una variable dependiente dicotómica: Los modelos MPL, Logit y Probit. México: Econometría. Eds. 4ª. Ed. McGraw-Hill

Instituto Nacional de Estadística y Geografía, INEGI (2020). Base de datos. Recuperado de http://www.inegi.org.mx/

Instituto Nacional de Estadística y Geografía, INEGI (2021). Cuantificando la Clase Media en México 2010-2020. INEGI. Dirección General Adjunta de Investigación. México.

López-Ruiz, F. (2017). Rentabilidad del proyecto engorda de ganado bovino en Texcoco, 2016 (Tesis de Pregrado). Universidad Autónoma del Estado de México. Texcoco, Estado de México

Menghi, A. (2002). Alergias e intolerancias alimentarias. Universidad del Centro Educativo Latinoamericano. Rosario, Argentina. Invenio, 5(8), 123-132.

Morales, R. (2022). México disparó más de 33% sus importaciones de leche en polvo en el primer trimestre. El Economista. México. Recuperado de https://www.eleconomista.com.mx/empresas/Mexico-disparo-mas-de-33-sus-importaciones-de-leche-en-polvo-en-el-primer-trimestre-20220510-0135.html

Orús, A. (2024). Volumen de leche de vaca producida en el mundo 2015-2023. Recuperado de https://es.statista.com/estadisticas/557179/volumen-de-leche-de-vaca-producida-en-el-mundo#:~:text=Publicado%20por%20Abigail%20Or%C3%BAs%2C%208%20feb%202022%20En,a%20la%20cifra%20registrada%20durante%20el%20a%C3%B1o%20anterior

Rodríguez-Martínez, D., Albín, J., Cabaleiro, J., Pena, T., Rivera F. y Blanco, V. (2009). El criterio de información de Akaike en la obtención de modelos estadísticos de Rendimiento. En Ramón Doallo, Manuel Arenaz y Patricia González (Eds.), XX Jornadas de Paralelismo (pp. 439-44). La Coruña, España: Servicio de publicaciones, Universidad de Coruña.

Rodríguez-Salomón, J. y Armenta-Ramírez, A. (2018). Panorama sobre la producción y el consumo de leche y lácteos en México. Hitos de Ciencias Económico Administrativo, 24(70), 518534. doi: https://doi.org/10.19136/hitos.a24n70.2949

Published

2024-04-19