Contribución de los patios en la disponibilidad de alimentos en comunidades rurales del Soconusco, Chiapas, México

Homegardens contribution to food availability in rural communities in Soconusco, Chiapas, Mexico

https://doi.org/10.24836/es.v34i64.1497

Authors

Abstract

Objective: Analyze the contribution of the backyard to the physical availability of food for the diet of families in rural communities of Villa Comaltitlan, Chiapas, Mexico. Methodology: A mixed-methods approach supported by the participant observation method. The diversity of food in the backyards was determined through guided group tours, and the 24-hour recall method was employed to assess their contribution to the diet. Results: 72 edible plant species and four edible animal species were identified. 11.1% of the species served multiple purposes, and 36% were integral to preparing the family's meals. The physical availability of food came from two sources: purchase and backyard production. Out of 100% of the consumed foods, the backyard contributed 39%, representing five food groups: fruits, vegetables, and greens; meats; fish; eggs and animal derivatives; and energy-free and high-energy prepared foods. Limitations: Only the edible species were identified; nevertheless, it is important to analyze the total biodiversity and its functionality within the courtyards. Conclusions: Backyards contribute to the physical availability of food by providing diverse food groups, including both plant and animal origins.

Keywords:

contemporary food, availability, access, food groups, biodiversity, Chiapas

Abstract

Objective: Analyze the contribution of the backyard to the physical availability of food for the diet of families in rural communities of Villa Comaltitlan, Chiapas, Mexico. Methodology: A mixed-methods approach supported by the participant observation method. The diversity of food in the backyards was determined through guided group tours, and the 24-hour recall method was employed to assess their contribution to the diet. Results: 72 edible plant species and four edible animal species were identified. 11.1% of the species served multiple purposes, and 36% were integral to preparing the family's meals. The physical availability of food came from two sources: purchase and backyard production. Out of 100% of the consumed foods, the backyard contributed 39%, representing five food groups: fruits, vegetables, and greens; meats; fish; eggs and animal derivatives; and energy-free and high-energy prepared foods. Limitations: Only the edible species were identified; nevertheless, it is important to analyze the total biodiversity and its functionality within the courtyards. Conclusions: Backyards contribute to the physical availability of food by providing diverse food groups, including both plant and animal origins.

Keywords:

contemporary food, availability, access, food groups, biodiversity, Chiapas

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Author Biographies

Carlos Gerardo-Méndez, Colegio de Postgraduados

Estudios de licenciatura de Ingeniero Agrónomo Tropical durante el periodo 2005-2010 y estudios de maestría en ciencias en Producción Agropecuaria Tropical (2011-2013) en la Universidad Autónoma de Chiapas, en la línea de investigación de agroecología. Doctorado en ciencias en Agroecosistemas Tropicales en Colegio de Postgraduados campus Veracruz, en la línea de investigación: Seguridad Alimentaria y Nutricional, con la tesis de investigación sobre la capacidad de agencia para la seguridad alimentaria y nutricional, influida por programas de desarrollo en comunidades marginadas del Soconusco, Chiapas, México, (2019-2023)

Ha realizado algunas publicaciones y ponencias tanto nacionales como internacionales en el ámbito de la seguridad alimentaria y nutricional y agroecología. La más reciente sobre Aporte del agroecosistema en la seguridad alimentaria durante la pandemia Covid-19 en el sureste de México, publicado en la Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional Volumen 32, Número 60. Julio –diciembre 2022 Revista Electrónica. ISSN: 2395-9169 y en el tercer Simposio de nutrición, alimentación y salud (CIAD-FAO) 2023, la seguridad alimentaria en comunidades marginadas de Chiapas en tiempos de COVID-19.

Se ha desempeñado laboralmente en el área de seguridad alimentaria y nutricional en Organismos no gubernamentales como Glasswing México y ChildFund México, en sistema y vigilancia nutricional e implementación de ecotecnias para la seguridad alimentaria y nutricional. Asimismo, he participado como miembro del Comité Académico de Elaboración de Reactivos y piloteo de reactivos del Examen General para el Egreso de la Licenciatura (EGEL Plus) en Ciencias Agrícolas EGEL+D-AGRO en el 2022 y 2023.

Octavio Ruiz Rosado, Colegio de Postgraduados

Colegio de Postgraduados - Campus Veracruz

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Published

27-11-2024

How to Cite

Gerardo-Méndez, C., Roblero-Hernández, U., Trigueros-Vázquez, L. A., & Ruiz Rosado, O. (2024). Homegardens contribution to food availability in rural communities in Soconusco, Chiapas, Mexico. Estudios Sociales Revista De Alimentación Contemporánea Y Desarrollo Regional, 34(64). https://doi.org/10.24836/es.v34i64.1497

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