Desperdicio de alimentos y tiempo disponible para trabajo doméstico. ¿Están correlacionados? Estudio exploratorio en un contexto urbano
Food waste and time available for domestic chores. Are they correlated? Exploratory study in an urban context
Abstract
Objective: This research addresses toward a possible cause of food loss and waste, under the perspective of the circular economy that had not been analyzed before the lack of availability of families to carry out domestic work. Methodology: In this exploratory study, we chose a descriptive qualitative approach, with the aim of analyzing the correlation between the available time to carry out domestic chores and food waste. In order to collect data a survey was carried out of a sample of households in a middle-class neighborhood in Guadalajara, Jalisco, Mexico. Subsequently, a descriptive and correlational analysis of the responses obtained was done. Results: It was discovered that there are certain activities that involve spending time, which are related directly to domestic chores –such as being aware of the pantry, making an inventory of food, writing a shopping-list, among others– and have a relationship with the amount of food that is wasted. In the end, these small activities become smart consumption habits. Limitations: A further confirmatory research is needed. Conclusions: In conclusion, based on the data obtained through the survey, in this case it is possible to identify such positive correlation.Keywords:
contemporary food, waste food, circular economy, time, domestic chores, correlation.Abstract
Objective: This research addresses toward a possible cause of food loss and waste, under the perspective of the circular economy that had not been analyzed before the lack of availability of families to carry out domestic work. Methodology: In this exploratory study, we chose a descriptive qualitative approach, with the aim of analyzing the correlation between the available time to carry out domestic chores and food waste. In order to collect data a survey was carried out of a sample of households in a middle-class neighborhood in Guadalajara, Jalisco, Mexico. Subsequently, a descriptive and correlational analysis of the responses obtained was done. Results: It was discovered that there are certain activities that involve spending time, which are related directly to domestic chores –such as being aware of the pantry, making an inventory of food, writing a shopping-list, among others– and have a relationship with the amount of food that is wasted. In the end, these small activities become smart consumption habits. Limitations: A further confirmatory research is needed. Conclusions: In conclusion, based on the data obtained through the survey, in this case it is possible to identify such positive correlation.Keywords:
contemporary food, waste food, circular economy, time, domestic chores, correlation.Downloads
References
Aragón, L. (2016). Estadística en el área de las Ciencias Sociales y Administrativas. México: Alfaomega.
Arias, F. (2012). El proyecto de investigación. Introducción a la metodología científica. Venezuela: Editorial Episteme.
Arroyo, F. (2018). La economía circular como factor de desarrollo sustentable en el sector productivo. Innova Research Journal, 3(12): 78-98.
BBC. (2 de julio de 2017). ¿Cuántos alimentos se desperdician en América Latina?, Londres: British Broadcasting Corporation (BBC) News, World. Recuperado de https://www.bbc.com/mundo/noticias-40674408
Blanco, A. (2016). Reducción de pérdidas y desperdicios alimentarios y bienestar social: una relación posible. Distribución y consumo, 2, 5-11. Recuperado de: http://www.mercasa.es/files/multimedios/1463938380_Reduccion_de_perdidas_y_desperdicios_alimentarios_y_bienestar_social.pdf
Carrillo, G. y Torres, L. (2019). Economía circular, bioeconomía y biorrefinerías. En G. Carrillo y L. Torres (coords.), Biorrefinerías y economía circular (pp. 15-36). México: UAM.
Cervantes, G., Solís, E. y Turpin, S. (2019). Valorización de residuos agroalimentarios, contribución a la economía circular en Guanajuato. En G. Carrillo y L. Torres (coords.), Biorrefinerías y economía circular (pp. 147-168). México: UAM.
El Informador (1 de Julio de 2020), Pese a esfuerzos, tiran 347 millones de comidas al año, Guadalajara: El Informador. Recuperado de https://www.informador.mx/jalisco/Pese-a-esfuerzos-tiran-347-millones-de-comidas-al-ano-20200701-0012.html
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO, 2017). Diseño metodológico para la estimación del desperdicio de alimentos en la Argentina en las etapas de distribución y comercio minorista y consumo en el hogar. Roma: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Recuperado de http://www.fao.org/3/a-i7152s.pdf
FAO (2019). Pérdida y desperdicio de alimentos. Roma, Italia: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Recuperado de http://www.fao.org/food-loss-and-food-waste/es/
Grocery Manufacturers Association (GMA, 2008). Manual de la Cadena de Abastecimiento de Productos Alimenticios. Arlington: Grocery Manufacturers Association (GMA). Recuperado de https://www.gmaonline.org/downloads/wygwam/MANUALDELACADENA.pdf
González, G. y Vargas, J. (2017). La economía circular como factor de la responsabilidad social. Economía Coyuntural, Revista de temas de coyuntura y perspectivas, 2(3): 105-130.
Gustavsson, J., Cederberg, C. y Sonesson, U. (2012). Pérdidas y desperdicio de alimentos en el mundo. Save Food! Recuperado de http://www.fao.org/3/a-i2697s.pdf
Han, Byung-Chul (2012). La sociedad del cansancio. México: Herder Editorial.
Instituto de Información Estadística y Geografía (IIEG, 2020), Hogares estadísticas. Guadalajara: Instituto de Información Estadística y Geografía de Jalisco. Recuperado de https://iieg.gob.mx/ns/?page_id=903
Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática (INEGI, 1998). Trabajo doméstico y extradoméstico en México. México: INEGI.
INEGI (2020). Censos y Conteos. Censos Económicos. 2019. México: INEGI. Recuperado de https://www.inegi.org.mx/servicios/datosabiertos.html
Kowszyk, Y. y Maher, A. (2019). Responsabilidad social empresarial y los objetivos de desarrollo sostenible en la Unión Europea, América Latina y el Caribe. Hamburgo, Alemania: Fundación EU-LAC.
Llamas, F. J. (2020), Análisis de correlación entre tiempo para el trabajo doméstico y nivel de desperdicio de alimentos en la Colonia Independencia Norte en Guadalajara, Jalisco, México 2019 (Tesis de Pregrado), Universidad de Guadalajara, Zapopan, Jalisco, México.
Martínez, A. y Porcellí, A. (2018). Estudio sobre la economía circular como una alternativa sustentable frente al ocaso de la economía tradicional. Lex, núm. 22, pp. 303-333.
Marx, K. (1872). El Capital, Tomo 1, Volumen 1. México: Fondo de Cultura Económica.
Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos (OCDE, 10 septiembre, 2020). Average annual hours actually worked per worker. París: OECD.Stats. Recuperado de https://stats.oecd.org/viewhtml.aspx?datasetcode=ANHRS&lang=en
Pearce, D. W. y Turner, R. K. (1991), Economics of natural resources and the environment, American Journal of Agricultural Economics 73(1). doi: 10.2307/1242904
Pérez, L. (2013). Reducir el desperdicio para alimentar al mundo, Revista de Investigaciones Agropecuarias, 39(3), 234-239. Recuperado de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1669-23142013000300004
Prieto, V., Jaca, C. y Ormazábal, M. (2017). Economía circular: Relación con la evolución del concepto de sostenibilidad y estrategias para su implementación. Memoria Investigaciones en Ingeniería, núm. 15, pp. 85-95.
Secretaría de desarrollo social (sedesol, 2013). Desperdicio de alimentos en México. Recuperado de http://www.sedesol.gob.mx/boletinesSinHambre/Informativo_02/infografia.html
Secretaría de Medio Ambiente y Desarrollo Territorial (Semadet, 2019). Diagnóstico sobre la Pérdida y Desperdicio de Alimentos en Jalisco. Jalisco: Secretaría de Medio Ambiente y Desarrollo Territorial (Semadet) Jalisco. Recuperado de http://semadet.jalisco.gob.mx
Soret, I. (2006). Logística y Marketing para la distribución comercial. España: ESIC.
Stuart, T. (2011). Despilfarro: el escándalo global de la comida. España: Alianza Editorial.
United States Department of Agricukture (USDA, 2020), Food loss and waste. Washington, D. C: Departamento de Agricultura de los Estados Unidos (USDA). Recuperado de https://www.usda.gov/foodlossandwaste
Published
How to Cite
Issue
Section
Copyright (c) 2020 Clemente Hernández-Rodríguez, Francisco Javier Llamas-Rodríguez

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Para que sean publicados artículos, ensayos y reseñas críticas en Estudios Sociales, la revista debe contar con la aceptación de parte de los autores/autoras de las condiciones siguientes:
1. Los autores conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación del trabajo registrado bajo la licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial (CC-By-NC) que permite a terceros utilizar lo publicado, siempre y cuando mencionen la autoría del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
2. Los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (por ejemplo: incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre y cuando indiquen, claramente, que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.