Yellow Maize as the axis of food security and sovereignty in Mexico

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24836/es.v34i63.1395

Keywords:

contemporary food, yellow maize, food security, food sovereignty, cereal, livestock

Abstract

Objective: Analyze the variables of supply, demand, consumption, imports, and exports of yellow corn in Mexico. Methodology: Review of scientific articles published in different areas. Results: In the period 2012-2013 Mexico imported 5,076 tons of yellow maize and in the period 2021-2022, 16,290 tons, in a decade increased 320% imports, while consumption of the livestock industry in the same period 2012-2013 required 5,026 tons and for the year 2021-2022 it needed 15,584 tons, in a decade increased 310% its demand. Imports have increased due to the requirements of yellow maize for this sector. Limitations: This project did not cover the price, it is recommended in a future research work on yellow maize to consider the national price of production and marketing, as well as the import price.Conclusions: Mexico needs to be self-sufficient in the production of yellow corn,. it is necessary to generate agricultural policies to strengthen national production, carrying out an analysis by regions within the Mexican Republic, attending to their needs that may be similar or different, this will represent an axis in the security and food sovereignty of Mexico with respect to yellow corn.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Acua, R.G., Jiménez, S. e Ibarra, DG (2021). La negociación de las reglas de origen en el T-MEC, implicaciones para su puesta en práctica. VinculaTégica EFAN. Vol. 7 Núm. 1. DOI: https:--doi.org-10.29105-vtga7.2-43. Recuperado de: Vista de La negociación de las reglas de origen en el T-MEC, implicaciones para su puesta en práctica (uanl.mx)

Araujo, L.A. (2022). Demanda, oferta y precio de maíz amarillo en México 2012-202. Sociedad Mexicana de Administración Agropecuaria A. C. Revista Mexicana de Agronegocios, 50, pp. 197-208. Recuperado de: https://www.redalyc.org/journal/141/14173239008/14173239008.pdf

Arellano-Esparza, C.A. (2022). Seguridad alimentaria y política pública: Un desafío civilizatorio. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional. 32(59), 1-30 Recuperado de: Seguridad alimentaria y política pública: un desafío civilizatorio (scielo.org.mx)

Centro Internacional de Mejoramiento de Maíz y Trigo [CIMMYT], (2019). Maíz para México. Plan estratégico 2030. Recuperado de: https://repository.cimmyt.org/bitstream/handle/10883/20219/60937.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Avila, J.A., Avila, J.M., Martínez, D. y Rivas, F.J. (2023). Departamento de Agricultura y Ganadería. El cultivo del maíz. Universidad de Sonora. Recuperado de https://agricultura.unison.mx/memorias%20de%20maestros/EL%20CULTIVO%20DEL%20MAIZ.pdf

Diario Oficial de la Federación [DOF], (2001, 7 de diciembre). Ley de Desarrollo Rural Sustentable. México, D.F. Recuperado de: https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=756874&fecha=07/12/2001#gsc.tab=0

Erenstein, O., Jaleta, M., Sonder, K., Mottaleb, K. y Prasanna B.M. (2022). Global maize production, consumption, and trade: trends and R&D implications. Food Security. 14:1295–1319. Recuperado de https://doi.org/10.1007/s12571-022-01288-7

Flores, C., Ponce, P.C. y Ramírez, P. (2007). Situación del maíz y tortilla. Universidad Autónoma de Chilpancingo. Centro de Investigaciones Económicas, Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial. Recuperado de: https://ciestaam.edu.mx/reporte_investigacion/situacion-del-maiz-la-tortilla/

Friedrich, T. (2014). La seguridad alimentaria: retos actuales. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 48(4), 319-322. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/1930/193033033001.pdf

Gobierno de México (s.f). Expediente científico sobre el glifosato y los cultivos GM. Consultado el 18 de mayo de 2023. Recuperado de https://conahcyt.mx/wp-content/uploads/documentos/glifosato/Dossier_formato_glifosato.pdf

Gobierno de México (2020, 10 de enero). México importó casi 16 toneladas de maíz amarillo. Recuperado de: México importó casi 16 millones de toneladas de maíz amarillo | Representación AGRICULTURA Colima | Gobierno | gob.mx (www.gob.mx)

Gouttefanjat, F. (2021). La industria agro-alimentaria en México: ¿Hacia una nueva relación metabólica hombre-maíz?. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional. 31 (58) pp. 1-23. Recuperado de: https://www.scielo.org.mx/pdf/esracdr/v31n58/2395-9169-esracdr-31-58-e211167.pdf

López, A.J. (2015). Cambio Climático y actividades agropecuarias en América Latina. Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL). Recuperado de https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/39824/1/S1501286_es.pdf

Mariscal, A., Ramírez, C.A, Pérez, A. (2017). Soberanía y Seguridad Alimentaria: propuestas políticas al problema alimentario. Análisis del Medio Rural. Economía y Política Públicas. Recuperado de: https:- https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2395-91772017000100009

Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos [OCDE], (2021). Agricultural outlook (2021-2030). Recuperado de: https://www.fao.org/documents/card/es?details=CB5332ES

Organización de las Naciones Unidas [ONU], (2022). Organización de las Naciones Unidas. Recuperado de https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/hunger/

Palma, J.M., Nahel, J. y Sanginés, L. (2010). Agroforesteria Pecuaria en México. Alternativas para una reconversión ganadera sustentable. Universidad de Colima, El Colegio de la Frontera, Sur. Recuperado de: https://www.researchgate.net/publication/351062064_Agroforesteria_Pecuaria_en_Mexico_Alternativas_para_una_reconversion_ganadera_sustentable_No_1_Livestock_Agroforestry_in_Mexico_Alternatives_for_a_sustainable_livestock_conversion_No_1

Polanco, A. y Flores, T. (2008). Bases para una política de Investigación y Desarrollo e innovación de la Cadena de Valor del maíz. Foro Consultivo Científico y Tecnológico. Recuperado de: https://www.foroconsultivo.org.mx/libros_editados/maiz.pdf

Ranum, P., Peña-Rosas, J.P. y García-Casa, M.N. (2014). Global maize production, utilization, and consumption. Annals of the New York Academy of Sciences. doi: 10.1111-nyas.12396. Recuperado de: https://www.aflatoxinpartnership.org/wp-content/uploads/2021/05/Maize-production-and-consumption-globally.pdf

Santana, F., Granillo, R., Espinoza, F.I., Aguilar, J.C. y Ortega, J.G. (2018). Caracterización de la cadena de valor del maíz. Ingenio y Conciencia Boletín Científico De La Escuela Superior Ciudad Sahagún, 5(9) pp.1-15 Recuperado de: https://repository.uaeh.edu.mx/revistas/index.php/sahagun/article/view/2899/2924

Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación [SAGARPA], (s.f.). Planeación Agrícola Nacional (2017-2030). Maíz Grano Blanco y Amarillo Mexicano. Consultado el 14 de abril de 2023. Recuperado de: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/256429/B_sico-Ma_z_Grano_Blanco_y_Amarillo.pdf

Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural [SADER], (2022, 28 de julio). Maíz, frijol, arroz y trigo, los granos básicos de México. Recuperado de: https://www.gob.mx/agricultura/articulos/maiz-frijol-arroz-y-trigo-los-granos-basicos-de-mexico

Secretaría de Economía (2019). Resumen del Tratado de Libre Comercio México-Estados Unidos-Canadá (T-MEC). Recuperado de: https://comisiones.senado.gob.mx/puntos_constitucionales/docs/TMEC/resumen_SE_050619.pdf

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera [SIAP], (2020a). Servicios de Información Agroalimentaria y Pesquera. Balanza disponibilidad-consumo. Maíz Amarillo. Secretaría de Agriculura y Desarrollo Rural. Recuperado de https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/597602/Balanzas_disponibilidad_consumo_abril_2020__6_.pdf

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera [SIAP], (2020b). Panorama alimentario 2022. Recuperado de: https://nube.siap.gob.mx/gobmx_publicaciones_siap/pag/2022/Panorama-Agroalimentario-2022

Tapia, L.A. y Sánchez, G.K. (2021). La pequeña producción agrícola y los mercados. Cambios recientes en regiones de Oaxaca. Región y Sociedad. DOI: 10.22198/rys2021/33/1500. Recuperado de: https://regionysociedad.colson.edu.mx/index.php/rys/article/view/1500/1800#content/citation_reference_52

Trejo-Pastor, V., Mendoza-Castillo, M.C., Kato-Yamakake, T.A., Morales-Floriano, M.L., Tadeo-Robledo, M, y Wegier, A. (2021). Grano de maíz comercializado en México como potencial dispersor de eventos transgénicos. Rev. Fitotec. Mex., 44(2): 251-259. Recuperado de https://revfitotecnia.mx/index.php/RFM/article/view/871/828

Urquía-Fernández, N. (2014). La seguridad alimentaria en México. Salud pública de México - vol. 56, suplemento 1. Recuperado de: https://www.scielo.org.mx/pdf/spm/v56s1/v56s1a14.pdf

Zahniser, S., López, NF., Motamed, M., Silva, Z.Y. y Capehart, T. (2019). The Growing Corn Economies of Mexico and the United States, FDS-19F-01. United States Department of Agriculture [USDA], Economic Research Service. Recuperado de: https://www.ers.usda.gov/webdocs/outlooks/93633/fds-19f-01.pdf?v=1064.7

Published

2024-01-18