Ineficiencia bioeconómica en la pesca artesanal mexicana

Bioeconomic Inefficiency in Mexican Artisanal Fishing

https://doi.org/10.24836/es.v31i58.1141

Authors

Abstract

Objective: Evaluate whether the artisanal crab fishing activity is carried out with sustainable development criteria in Bahia of Kino, Mexico. Methodology: Gordon-Schaefer bioeconomic model. Results: The increases in fishing effort are not generating production levels that maximize benefits, due to strong pressures on this species, which puts its sustainability at risk. Limitations: The inconsistency in the official records of fishing agencies, due to changes in criteria during the study period. Conclusions: In the design of policies, for the management of fisheries resources, economic and social variables should be introduced that describe the prevailing market structure and evaluate the levels of economic efficiency, as well as the social relations of production.

Keywords:

regional development, bioeconomic, sustainability, Gordon-Schaefer model, artisanal fishery, oligopoly

Abstract

Objective: Evaluate whether the artisanal crab fishing activity is carried out with sustainable development criteria in Bahia of Kino, Mexico. Methodology: Gordon-Schaefer bioeconomic model. Results: The increases in fishing effort are not generating production levels that maximize benefits, due to strong pressures on this species, which puts its sustainability at risk. Limitations: The inconsistency in the official records of fishing agencies, due to changes in criteria during the study period. Conclusions: In the design of policies, for the management of fisheries resources, economic and social variables should be introduced that describe the prevailing market structure and evaluate the levels of economic efficiency, as well as the social relations of production.

Keywords:

regional development, bioeconomic, sustainability, Gordon-Schaefer model, artisanal fishery, oligopoly

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arenas, R. (2013). Ecoturismo con perspectiva de género. Una alternativa sustentable a la pesca en Bahía de Kino. (Tesis de Especialidad en Desarrollo Sustentable). Universidad de Sonora.

Arriaga, L., Aguilar, V., Espinoza, J. M., Gomez, L. y Loa, E. (2000). Regiones Terrestres Prioritarias de México. Recuperado de http://www.conabio.gob.mx/conocimiento/regionalizacion/doctos/terrestres.html

Breton, Y. y López, E. (1989). Ciencias sociales y desarrollo de las pesquerías: modelos y métodos aplicados al caso de México. México: Instituto Nacional de Antropología e Historia.

Diario Oficial de la Federación (DOF, 2014). Acuerdo por el que se da a conocer el Plan de Manejo Pesquero de Jaiba (Callinectes spp.) de Sinaloa y Sonora. México. Recuperado de https://www.inapesca.gob.mx/portal/documentos/Planes-de-Manejo-Pesquero/Pacifico/Plan-de-Manejo-Pesquero-de-Jaiba.pdf

Esquivel, G. y Ruelas, L. (2019). Propuesta para impulsar el desarrollo sustentable en la acuacultura mexicana: un análisis a través de los paradigmas de manejo ambiental. Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberania Alimentaria (CEDRSSA) y Cámara de Diputados. Recuperado de http://www.cedrssa.gob.mx/files/b/8/22Propuestas_impulsar_drs_acuacultura_mexicana.pdf

Organización de las Naciones Unidas para la alimentación y la Agricultura (FAO, 2009). El estado mundial de la pesca y la acuicultura 2008. Roma.

Loaiza, R. (2015). Manejo sustentable de la pesquería de almeja de sifón (Panopea sp.) en la región del alto golfo de california. (Tesis de maestría). Universidad de Sonora.

McCay, B. (1981). Development issues in fisheries as agrarian system. Culture and agriculture, 11(3), pp. 1-38.

Moctezuma, P. (1984). Economía pesquera: el caso de Baja California. Economía Informa, 119, agosto, pp. 31-39.

Moctezuma, P. (1989). Canales de comercialización y de formación de precios de los productos pesqueros. En M. Siri y P. Moctezuma (Coords), La Pesca en Bala California, Ensenada. México: UABC, pp. 143-183.

Moreno, C., Weaver, A. y Burillón, L. (2005). Diagnóstico Ambiental y Socioeconómico de la Región Marina-Costera de Bahía de Kino / Isla Tiburón, Sonora México. Documento de trabajo y discusión para promover un desarrollo sustentable. Comunidad y Biodiversidad, Asociación Civil.

Morzaria, H., Castillo, A., Daneman, G. y Turk, P. (2013). Conservation strategies for coastal wetlands in the Gulf of California, Mexico. Wetland ecology and Management, 21(25), 2-24. doi: https://doi.org/10.1007 /s11273-013-9328-0.

Mungaray, A.(1984). condiciones y contradicciones de la pesca ejidal en Baja California. Economía Informa, 119, agosto, pp. 41-44.

Pascual, F. (1989). La pesca artesanal y el sistema a la parte: Economía y Sociología. 5(9), pp. 47-74.

Pérez, F. (2003). La influencia del mercado y los precios en la sustentabilidad de los recursos pesqueros. Un caso de estudio. (Tesis Maestría en Docencia Económica). UNAM.

Pindyck, S y Rubinfield, D. (2010). Microeconomía. Madrid: Pearson

Sastry, S. V. A. R. y Ramachandra, Ch. V. (2012). Air emissions and Climate change from gasoline. Journal of Applicable Chemistry, 1(4), 524-528. p. 526.

Schaefer, M. (1954). Some aspects of the dynamics of populations important to the management of commercial marine fisheries. Bull. Inter-Amer. Trop. Tunna Comm,1, pp. 27-56.

Seijo, J. C., Defeo, O. y Salas, S. (1997). Bioeconomía pesquera: teoría, modelación y manejo. Documento Técnico de Pesca, FAO.

Valentina, E. (2021). Bioeconomy and bioeconomics: Are they the same thing?. Internactional Jorunal of Innovative Techologies in Economy, 1(33), 1-10. Doi: https://doi.org/10.31435/rsglobal_ijite/30032021/7470

Valenzuela, M. (2017). Pesca y desarrollo sustentable en México. México: Editorial Porrúa.

Yuksel, F., Alp. A., Gunduz, F., Zulfu, M. y Demirol, F. (2014). Estimation of the Population Size of Capoeta Humbla in the Lake Hazar by Removal Method. Digest Journal of Nanomaterials and Biostructures, 9(1), 167-174.

Published

19-10-2021

How to Cite

Pérez-Ríos, F. R., Mungaray-Lagarda, A., Flores-Anaya, Y. Z., & Velázquez-Contreras, L. E. (2021). Bioeconomic Inefficiency in Mexican Artisanal Fishing. Estudios Sociales Revista De Alimentación Contemporánea Y Desarrollo Regional, 31(58). https://doi.org/10.24836/es.v31i58.1141

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.