Globalization and nostalgia. Changes in the diet of Yucatecan families

Authors

  • Giselle Ayuso Peraza Universidad Autónoma de Yucatán
  • María Teresita Castillo León Universidad Autónoma de Yucatán

DOI:

https://doi.org/10.24836/es.v27i50.479

Keywords:

Contemporary food, globalization, families, social classes, food, cultural identity.

Abstract

The objective of the present study is to understand the way that families from Mérida, Yucatán, Mexico, have perceived the evolution of their way of feeding, because of globalization. Nine people from different types of families and socio-economical levels were invited, who oversee the family food, to inquire the meanings they give to it, through a qualitative methodology, conducting open interviews and observations. Results. The results express the way in which they have integrated processed foods exposing the socioeconomic factors that they perceive like the triggers of those changes. Limitations. The study describes the psychosocial factors, commenting at first instance some uncertainty on what is healthy to consume and at the same time, nostalgia for what was previously consumed. In conclusion, it can be argued that families have had to adapt themselves in creative ways to survive in the globalized world and that, in a certain way, there has been a constant departure from culinary traditions due to mainly socioeconomic aspects; likewise, the social discourse of what is healthy has partially modified the Yucatecan diets to begin to adapt to a homogenized pattern of health.

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Author Biographies

Giselle Ayuso Peraza, Universidad Autónoma de Yucatán

Licenciada en Psicología, maestra en Psicología Aplicada en el Área Clínica Infantil.  Doctorante en ciencias sociales. Profesora de los ejes de formación humana y formación universitaria básica en Universidad Marista de Mérida.

María Teresita Castillo León, Universidad Autónoma de Yucatán

Licenciada en Psicología y Maestra en Ciencias Antropológicas por la UADY. Doctora en Estudios Mesoamericanos por la Universidad de Hamburgo. Profesora Titular “C” T.C de la Fac. de Psicología de la UADY en las áreas de psicología socio-comunitaria y metodología la investigación con énfasis en investigación cualitativa. Integrante del Cuerpo Académico en Consolidación Procesos Psicosociales y Praxis y del grupo disciplinario Justicia Social. Nivel 1 SNI y Perfil Deseable PRODEP. Asesora en proyectos sociales y comunitarios relacionados con salud y buen vivir. Investigación aplicada en las áreas de promoción de la salud en población en situación de vulnerabilidad (migrantes, indígenas, jóvenes) y participación comunitaria. Integrante de Antal Promoción de la Salud, A.C. y Loolankil Consultoría en Promoción de la Salud.

Published

2017-07-13