Bacanora, el mezcal de Sonora: de la clandestinidad a la Denominación de Origen

Bacanora, mezcal of Sonora: From clandestinity to Denomination of Origin

https://doi.org/10.24836/es.v30i56.958

Authors

Abstract

Objective: Show the consequences to design and to request Denomination of Origin (DO) without participation of the producers because they have failed to accomplish social organizations, this is because of years of mezcal prohibition. Methodology: We realized documentary research and fieldwork, this study were carried out in the second semester 2019 in the city of Hermosillo and in three municipalities of Sonoran Sierra: Suaqui Grande, Ures and La Colorada. Thirty-five interviews were conducted. Results: We identified the consequences of Denomination of Origin for Bacanora (DOB); we detected the causes and the consequences of lack of collective action among the producers of the beverage, and we identified two levels of production: large and small. Limitations: There is not an official database regarding the number of Bacanora producers and their factories in the region. Conclusions; DO is the result of an exogenous effort in Sierra Region; however it is triggering the necessary social resources for local development, although not necessarily on an equal basis.

Keywords:

regional development, agave production, tradition, local development, collective action, rural organization.

Abstract

Objective: Show the consequences to design and to request Denomination of Origin (DO) without participation of the producers because they have failed to accomplish social organizations, this is because of years of mezcal prohibition. Methodology: We realized documentary research and fieldwork, this study were carried out in the second semester 2019 in the city of Hermosillo and in three municipalities of Sonoran Sierra: Suaqui Grande, Ures and La Colorada. Thirty-five interviews were conducted. Results: We identified the consequences of Denomination of Origin for Bacanora (DOB); we detected the causes and the consequences of lack of collective action among the producers of the beverage, and we identified two levels of production: large and small. Limitations: There is not an official database regarding the number of Bacanora producers and their factories in the region. Conclusions; DO is the result of an exogenous effort in Sierra Region; however it is triggering the necessary social resources for local development, although not necessarily on an equal basis.

Keywords:

regional development, agave production, tradition, local development, collective action, rural organization.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

David Rodolfo Domínguez-Arista, Universidad Autónoma Chapingo

Estudiante de Doctorado en Ciencias en Ciencias Agrarias (DCCA) en la Uiversidad Autónoma Chapingo

References

Almada, I. (1993). La conexión Yocupicio. Soberanía estatal, tradición cívico-liberal y resistencia al reemplazo de las lealtades en Sonora, 1913-1939 (Tesis de Doctorado). Centro de Estudios Históricos de El Colegio de México, México.

Bañuelos, N. y Salido, P. (2012). El mezcal en Sonora, México, más que una bebida espirituosa. Etnobotánica de Agave angustifolia Haw. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, (2), 173-197. Recuperado de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41724972008

Barragán, E. y Linck, T. (2014). Las denominaciones de origen en México. El queso Cotija: entre confiscación y valorización patrimoniales. Carta Económica Regional, 27(115), 114-135. Recuperado de http://www.revistascientificas.udg.mx/index.php/CER/article/view/5672/5202

Bonanno, A. (2019). Geographical Indication in Agri-Food and its Role in the Neoliberal Global Era: A Theoretical Analysis. En A. Bonanno et al, (Ed.) Geographical indication and global Agri-Food. Development and democratization (pp. 23-35). Londres, Inglaterra: Routledge.

Colunga?García M. P. (2012). La desaparición de los mezcales artesanales tradicionales. La jornada. Recuperado de https://www.jornada.com.mx/2012/01/21/opinion/021a2pol

DOF (2000). Solicitud de declaración general de protección de la denominación de origen del bacanora, 06/11/2000, México.

DOF (2004.) PROYECTO de Norma Oficial Mexicana PROY-NOM-168-SCFI-2004, Bebidas alcohólicas-Bacanora-Especificaciones de elaboración, envasado y etiquetado. 11/10/2004, México.

DOF (2005.) NORMA Oficial Mexicana NOM-168-SCFI-2004, Bebidas alcohólicas-Bacanora-Especificaciones de elaboración, envasado y etiquetado. 14/12/2005, México.

Fimbres, L. (2018). Primer Congreso de Agaváceas México. Realizado el 6 y 7 de diciembre 2018 en Guadalajara, México (No publicado).

INEGI (2010). Censo de Población y Vivienda 2010. Consultado el 15 de febrero de 2019 de: https://www.inegi.org.mx/programas/ccpv/2010/

Medellín, P. (2004). La política de las políticas públicas: propuesta teórica y metodológica para el estudio de las políticas públicas en países de frágil institucionalidad. Santiago de Chile: CEPAL, División de Desarrollo Social.

Niederle, P., Wilkinson, J. y Mascarenhas, G. (2019). Navigating between modernization and patrimonialization: The institutionalization of Geographical Indications in Brazil. En A. Bonanno et al. (Ed.). Geographical indication and global Agri-Food. Development and democratization (pp. 157-172). Londres: Routledge.

OMPI (2017). Las indicaciones geográficas. Ginebra, Suiza: OMPI.

Pérez, P. (2018). Denominaciones de Origen e instituciones: análisis de las experiencias mexicanas. En P. Pérez et al. (Coord.). Saberes de origen: experiencias de México y Centroamérica (pp. 41-67). Ciudad de México, México: UNAM.

Pfefferkorn, I. (1983). Descripción de la Provincia de Sonora. Hopkins D. Armando (traducción al español). Libro Segundo, Hermosillo, Sonora: Gobierno del Estado de Sonora.

Renard, C. y Domínguez, R. (2019). The GI of Mezcal in Mexico: A Tool of Exclusion for Small Producers. En A. Bonanno et al. (Ed.), Geographical indication and global Agri-Food. Development and democratization (pp. 173-185). Londres, Inglaterra: Routledge.

Rodríguez, G. (2004). El derecho a ostentar la denominación de origen: las disputas por la hegemonía en el mercado agroalimentario mundial. Desacatos, 15(16), 171-196. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/139/13901610.pdf

Romero, M. (2004). Las bebidas espirituosas en Sonora: notas sobre su producción y consumo, 1850-1920. Memorias del segundo Congreso de Historia Económica: la historia económica hoy, entre la economía y la historia. Asociación Mexicana de Historia Económica, A. C.-Facultad de Economía, UNAM, México. Recuperado de http://herzog.economia.unam.mx/amhe/memoria/simposio09/Juan%20Manuel%20ROMERO%20GIL.pdf

Salazar, V. (2007). La industria del bacanora: historia y tradición de resistencia en la sierra sonorense. Región y Sociedad, 19(39), 105-133. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/pdf/regsoc/v19n39/v19n39a5.pdf

Salazar, V. y Mungaray, A. (2009). La industria informal del mezcal bacanora. Estudios Sociales, 17(33), 163-198. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/pdf/estsoc/v17n33/v17n33a6.pdf

Santiago, D y Salazar, V. (2018). Proximidad geográfica y organizacional: su impacto en la transmisión de conocimiento y generación de innovaciones. El caso de Suaqui Grande, Sonora. En J. Tolentino et al. (Coord.), Sistemas Agroalimentarios Localizados y prácticas agrícolas tradicionales. Hacia una propuesta de política pública para el desarrollo rural (pp. 84-100). Ciudad de México, México: Red de Sistemas Agroalimentarios Localizados (Red Sial-México), Yod Estudio.

Sekine, K. (2019). The Impact of Geographical Indications on the Power Relations between Producers and Agri-Food Corporations: A Case of Powdered Green Tea "Matcha". En A. Bonanno et al. (Ed.), Geographical indication and global Agri-Food. Development and democratization (pp. 54-69). Londres: Routledge.

Torres, G., Sanz, J. y Muchnik, J. (2010). Introducción general. En G. Torres et al. (Coord), Territorios rurales. Pobreza, acción colectiva y multifuncionalidad. Ciudad de México, México: UNAM.

Published

24-08-2020

How to Cite

Domínguez-Arista, D. R. (2020). Bacanora, mezcal of Sonora: From clandestinity to Denomination of Origin. Estudios Sociales Revista De Alimentación Contemporánea Y Desarrollo Regional, 30(56). https://doi.org/10.24836/es.v30i56.958

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.