Domingo, Septiembre 25, 2016
   
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Artículos indizados en bases de datos del ISI y CONACYT

González Aguilar, G.A., Ayala Zavala, J.F., Olivas Orozco, G.I., L. A. De La Rosa, E. Álvarez-Parrilla. 2010. Preserving quality of fresh-cut products using safe technologies. Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit .(5):65-72.(ISI).(0.309).
 

Abril Zoraida Graciano-Verdugo, Soto Valdez, H., Peralta, E., Pavlov Cruz-Zárate, Islas Rubio, A.R., Saúl Sánchez-Valdes, Sánchez Escalante, A., González Méndez, N.F., González Ríos, H. 2010. Migration of alpha-tocopherol from LDPE films to corn oil and its effect on the oxidative stability. Food Research International.(43):1073-1078.(ISI).(2.414).

 

C. L. Del Toro-Sánchez, Ayala Zavala, J.F., L. Machi, H. Santacruz, Villegas Ochoa, M.A., E. Alvarez-Parrilla, González Aguilar, G.A. 2010. Controlled release of antifungal volatiles of thyme essential oil from b-cyclodextrin capsules. Journal of Inclusion Phenomena and Macrocyclic Chemistry.(67):431-441.(ISI).(1,165).

 

Emilio Alvarez-Parrilla, , Laura A. De La Rosa, Patricia Legarreta, Laura Saenz, Joaquín Rodrigo-García, González Aguilar, G.A. 2010. Daily consumption of apple, pear and orange juice differently affects plasma lipids and antioxidant capacity of smoking and non-smoking adults. International Journal of Food Sciences and Nutrition.(61):369-380.(ISI).(1.313).

 

Laura A. De La Rosa, Gilberto Mercado-Mercado, Joaquín Rodrigo-García, González Aguilar, G.A., Emilio Alvarez-Parrilla. 2010. Peach polyphenol oxidase inhibition by b-cyclodextrin and 4-hexylresorcinol is substrate dependent. CyTA- Journal of Food.(8):87-93.(ISI).

 

Tiznado Hernández, M.E., Fortiz Hernández, J., Ojeda Contreras, A.J., Rodríguez Félix, A. 2010. Use of the elliptical mathematical formula to estimate the surface area of cladodes in four varieties of Opuntia ficus–indica. Journal of the Professional Association for Cactus Development.(12):98-109.(ISI).

 

Marcos Lizárraga, Esqueda Valle, M.C., Gutiérrez Saldaña, A.H., Carolina Piña, Felipe Berredo-Pool. 2010. El género Disciseda (Agaricales, Agaricaceae) en la Planicie Central del Desierto Chihuahuense, México. Revista Mexicana de Micología. (32):17-23.(CYT).

 

González Aguilar, G.A., Gayosso García Sancho, L.E., Yahia Kazuz, E.Y., Martínez Téllez, M.A. 2010. Effect of Maturity Stage of Papaya Maradol on Physiological and Biochemical Parameters. American Journal of Agricultural and Biological Sciences.(2):199-208.(ISI).

 

Fátima Méndez Mayboca, Julia Checa, Esqueda Valle, M.C., Santiago Chacón. 2010. New records of Loculoascomycetes from natural protected areas in Sonora, Mexico. Mycotaxon. (111):19-30.(ISI).(0.574).

 

Moreno Gabriel, Marcos Lizárraga, Esqueda Valle, M.C., Martha L. Coronado. 2010. Contribution to the study of gasteroid and secotioid fungi of Chihuahua, Mexico. Mycotaxon. (112):291-315.(ISI).(0.486).

 

Islas Osuna, M.A., Norma A. Stephens-Camacho, Contreras Vergara, C.A., Rivera Domínguez, M., Ernesto Sanchez-Sanchez, Villegas Ochoa, M.A., González Aguilar, G.A. 2010. Novel Postharvest Treatment Reduces Ascorbic Acid Losses in Mango (Mangifera indica L.) Var. Kent. American Journal of Agricultural and Biological Sciences. (3):342-349.(ISI).

 

S. Ortega-Centeno, D. Guillén-Sánchez, M. Ramos-García, Troncoso Rojas, R., R. Villanueva-Arce, E. Bosquez-Molina, L. L. Barrera-Necha, S. Bautista-Baños. 2010. Métodos de inoculación y evaluación de extractos botánicos e isotiocianatos de la familia Brassicaceae en el Control de la Roya del Gladiolo. Revista Chapingo Serie Horticultura. (16):13-21. (CYT, ISI).

 

Emilio Alvarez-Parrilla, Ricardo Palos, Laura A. De La Rosa, Bernardo A. Frontana-Uribe, González Aguilar, G.A., Lorena Machi, Ayala Zavala, J.F. 2010. Formation of two 1:1 chlorogenic acid: b-cyclodextrin complexes at a plant physiological pH: spectroscopic, thermodynamic and voltammetric study .Journal of The Mexican Chemical Society.(54):103-110.(ISI).(0.362).

 

Rosa Ma. Salinas-Hernández, María Élida Pirovani, Gardea Béjar, A.A., González Aguilar, G.A. 2010. Physicochemical and sensory changes that limit shelf-life of fresh-cut mangoes. Revista Fitotecnia Mexicana.(33):215-223.(ISI).(0.192).

 

Mendoza Wilson, A.M., Sotelo Mundo, R.R., Balandrán Quintana, R.R., Daniel Glossman-Mitnik, Marco A. Sántiz-Gómez, García Orozco, K.D. 2010. Exploration of the kinetic and thermochemical abilities for the free radical scavenging of two quercetin conformers. Journal of Molecular Structure.(981):187-193.(ISI).(1.551).

 

Ayala Zavala, J.F., González Aguilar, G.A.2010.Optimizing the Use of Garlic Oil as Antimicrobial Agent on Fresh-Cut Tomato through a Controlled Release System. Journal of Food Science.(75):M398-M405.(ISI).(1.601).

 

Vania Urias-Orona, Rascón Chu, A., Lizardi Mendoza, J., Carvajal Millán, E., Gardea Béjar, A.A., Ramírez Wong, B. 2010. A Novel Pectin Material: Extraction, Characterization and Gelling Properties. International Journal of Molecular Sciences.(11):3686-3695.(ISI).(1.387).

 

Ayala Zavala, J.F., C. Rosas-Domínguez, V. Vega-Vega, González Aguilar, G.A. 2010. Antioxidant Enrichment and Antimicrobial Protection of Fresh-Cut Fruits Using Their Own Byproducts: Looking for Integral Exploitation. Journal of Food Science. (75): R-175 a R-181.(ISI).(1.601).

 

González Aguilar, G.A., Jose A. Villa-Rodriguez, Ayala Zavala, J.F., Elhadi M. Yahia. 2010. Improvement of the antioxidant status o ftropical fruits as a secondary response to some postharvest treatments. Trends in Food Science and Technology. (21):475-482. (ISI).(4.051).

 

Enrique Arturo Enríquez-Guevara, Aispuro Hernández, E., Vargas Arispuro, I.C., Martínez Téllez, M.A. 2010. Oligosacarinas Derivadas de Pared Celular: Actividad Biológica y Participación en la Respuesta de Defensa de Plantas. Revista Mexicana de Fitopatología. (29):144-155.(CYT).

 

Montoya Ballesteros, L.C., Gardea Béjar, A.A., G.M. Ayala-Chávez, Martínez Núñez, Y.Y., Robles Ozuna, L.E. 2010. Capsaicinoides y color en chiltepín (Capsicum annuum var. aviculare). Efecto del proceso sobre salsas y encurtidos. Revista Mexicana de Ingeniería Química. (9):197-207. (CYT).

 

Isinay E. Yuzay, Rafael Auras, Soto Valdez, H., Susan Selke. 2010. Effects of Synthetic and Natural Zeolites on Morphology and Thermal Degradation of Poly(lactic acid) Composites. Polymer Degradation and Stability. (95):1769-1777.(ISI).(2.154).

 

Carolina Piña, Esqueda Valle, M.C., Alberto Altés, Gutiérrez Saldaña, A.H. 2010. First record of Tulostoma gracilipes (Agaricales, Agaricaceae) for the Americas, Mycotaxon. (113):371-376.(ISI).(0574).

 

Dulce M Rivera-Pastrana, Elhadi M Yahia, González Aguilar, G.A. 2010. Phenolic and carotenoid profiles of papaya fruit (Carica papaya L.) and their contents under low temperature storage. Journal of the Science of Food and Agriculture. (90):2358-2365. (ISI).(1.333).

 

D.M.A. Molina-Quijada, L.A. Medina-Juárez, González Aguilar, G.A., R.M. Robles-Sánchez, N. Gámez-Meza. 2010. Phenolic compounds and antioxidant activity of table grape (Vitis vinífera L.) skin from northwest Mexico. CyTA- Journal of Food.(8):57-63.(ISI).


Artículos indizados en bases de datos diferentes a ISI y CONACYT

Fortiz Hernández, J., Rodríguez Félix, A.2010.Efecto del envasado en películas plásticas en la calidad de nopal verdura mínimamente procesado. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha.(11):180-190.(Latindex).Petit-Jiménez, D., Carvallo Ruiz, T., González León, A., Sotelo Mundo, R.R., Báez Sañudo, R.2009.Composición química de las ceras cuticulares del fruto de Mangifera indica L. .Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha. (10):14-25.(Latindex).J. Espinoza-Zamora, Báez Sañudo, R., C. Saucedo-Veloz, E. Mercado-Silva2010.Effect of Application of Waxes with Vegetable Oil and Sucrose on the Quality of Mexican Guava cv. ‘Media China’.Acta Horticulturae.393-400.(Agrícola, Cab abstracts).Emilio Álvarez-Parrilla, Ricardo Palos, Laura A. De La Rosa, Bernardo A. Frontana-Uribe, González Aguilar, G.A., Lorena Machi, Ayala Zavala, J.F.2010.Formation of Two 1:1 Chlorogenic Acid: β-cyclodextrin Complexes at pH 5: Spectroscopic, Thermodynamic and Voltammetric study .J. Mex. Chem. Soc. .(2):103-110. (Redalyc).(0.362).Petit–Jiménez, D., Y. Terán, B. Rojas, R. Salinas–Hernández J., García Robles, J.M., Báez Sañudo, R.2010.Efecto de las ceras comestibles sobre la calidad en frutos de papaya .Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha.(11):37-42.(Latindex).Montoya Ballesteros, L.C., Tulita Gricelda García Pérez, Martínez Núñez, Y.Y., Vázquez Ortiz, F.A., Robles Ozuna, L.E.2010.Comportamiento de los acidos grasos insaturados y vitamina E durante el almacenamiento de nuez confitada. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha.(11):59-66.(Latindex).A. Sanches-Silva, H. S. Costa, P. P. Losada, R. Sendón, D. I. Sánchez-Machado, Soto Valdez, H., I.A. Verona, J. López-Cervantes2010.Preparation of active packaging with antioxidant and antimicrobial activity based on astaxanthin and chitosan.Nutrition Bulletin.(35):268-271.(EBSCO).Rosa Ma. Salinas Hernández, Edgar Andrés Liévano Liévano, Fidel Ulín–Montejo, Mercado Ruiz, J., Deysi Petit Jiménez2010.Caracterización morfológica y cambios durante la vida postcosecha de cuatro tipos de chile Amashito (Capsicum annum L. Var. Glabriusculum (Dunal) Heiser y Pickersgill.Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha.(11):92-100.(Latindex).


Capítulos en libros

Margarita Ramos-García, Silvia Bautista-Baños, Troncoso Rojas, R., Elsa Bosquez Molina, Irán Alia-Tejacál, Dagoberto Guillén-Sánchez, Porfirio Gutiérrez-Martínez2010.Papaya Postharvest Handling in Mexico: Use of Chitosan and Isothiocyanates to Control Postharvest Diseases.21-28.Fresh Produce.Dr. Dharini Sivakumar (ed).Global Science Books. United Kinddom.ISBN:ISSN 1749-4788González Aguilar, G.A., Ayala Zavala, J.F., De La Rosa, L.A., Alvarez Parrilla, E.2010.Phytochemical Changes in the Postharvest and Minimal Processing of Fresh Fruits and Vegetables.309-339.Fruit and Vegetable Phytochemicals.Laura A. de la Rosa, Emilio Alvarez Parrilla and Gustavo A. González Aguilar. (ed).Wiley-Blackwell.USA.ISBN:978-0-8138-0320-3Robles Sardín, A.E., Bolaños Villar, A., González Aguilar, G.A., De La Rosa, L.A.2010.6. Flavonoids and Their Relation To Human Health.155-175.Fruit and Vegetable Phytochemicals.Laura A. de la Rosa, Emilio Alvarez Parrilla and Gustavo A. González Aguilar. (ed).Wiley-Blackwell.USA.ISBN:978-0-8138-0320-3Avtar K. Handa, Alka Srivastava, Zhiping Deng, Joel Gaffe, Ajay Arora, Tiznado Hernández, M.E., Ravinder K. Goyal, Anish Malladi, Pradeep S. Negi, And Autar K. Mattoo2010.Biotechnological Interventions to Improve Plant Developmental traits.199-248.Transgenic Crop Plants.Kole, C., Michler, C.H., Abbot, A,G, and T.C. Hall.(eds).Springer-Verlag.Berlin Heidelberg Germany.ISBN:978-3-642-04811-1Soto Valdez, H.2010.Migration.181-188.Poly(lactic acid): Synthesis, Structures, Properties, Processing and Applications. Auras, R., Lim, L. T., Selke, S., and Tsuji, H. (eds).John Wiley & Sons, Inc.Hoboken, NJ USA.ISBN:978-0-470-29366-9}


Artículo memoria de evento colectivo

Báez Sañudo, R.2010.Implementación de sistemas de gestión para la producción de frutas y verduras inocuas y de calidad .I Curso Internacional sobre Manejo Postcosecha de Productos Hortofrutícolas.6 al 8 de octubre de 2010.S/NSilva Espinoza, B.A., V.Vega-Vega, C. Rosas-Domínguez, González Aguilar, G.A., Ayala Zavala, J.F.2010.Procesamiento mínimo de frutas: generación de subproductos con potencial antioxidante . XXXI Encuentro Nacional de la AMIDIQ.Mayo 4, 2010.2549-2554Verdugo-García, M.G., Pérez Tello, G.O., Canett-Romero, R., Márquez Castillo, A., Islas Rubio, A.R., Vásquez Lara, F.2010.Formulación y Evaluación de Pan Enriquecido con Hojas de Moringa (Moringa oleífera).VII Congreso del Noroeste y III Nacional en Ciencias Alimentarias y Biotecnología. Noviembre 12, 2010.602-618López-Dyck, L.D, Islas Osuna, M.A., Rouzaud-Sández, O., Ezquerra-Brauer, J.M., Contreras Vergara, C.A., García Orozco, K.D., Arvizu-Flores, A.A., Castillo-Yáñez, F.J.2010.Tripsina III de sardina Monterey (Sardinops sagax caerulea) – Sobreexpresión en Escherichia coli.VII Congreso del Noroeste y III Nacional de Ciencias Alimentarias y Biotecnología. Noviembre 12, 2010.


Resumen memoria de evento colectivo

Manzanarez-López, F., Peralta, E., Auras, R., Soto Valdez, H.2010.Release of alpha-tocopherol from poly(L-lactic acid) films into food simulants. First International Meeting on Materials/bioproducts interactions MATBIM 2010.Marzo 4, 2010.Islas Rubio, A.R., Calderón De La Barca, A.M., M.E. Rojas Martínez, Cabrera Chávez, F.2010.Gluten-Free Breads and Cookies of Raw and Popped Amaranth Flours with Attractive Technological and Nutritional Qualities. AACC International Annual Meeting.24-27 October.A51Rodríguez Valenzuela, C., Duarte-Ortega, D., Cota Gastélum, A.G., Anduaga Cota, R., Salazar García, M.G., Islas Rubio, A.R.2010.Estimación de la calidad de diferentes marcas de pastas mexicanas. XV Reunión Universitaria de Investigación en Materiales.8-10 Diciembre.68Peralta, E., Soto Valdez, H., Madera Santana, T.J.2010.PERSPECTIVAS Y APLICACIONES DE MATERIALES COMPUESTOS BIODEGRADABLES EN EL CAMPO DE LOS MATERIALES PARA ENVASE DE ALIMENTOS.Congreso Internacional BIOPMAT2.Septiembre 1, 2010.I. O. Caamal-Herrera, F.E. Pereira-Pacheco, Madera Santana, T.J.2010.Physicochemical characterization and perfermance in food packaging of edible films based on binary starch mixtures.The 18th Annual BEPS Meeting: Polymers and the Environment: Emerging Green Technologies & Science. Octubre 1, 2010.1Madera Santana, T.J.2010.Aplicación de materiales biodegradables en envases para alimentos y otras áreas de interés .XV Reunión Universitaria en Investigación de Materiales. Diciembre 9, 2010.1Graciela Del Valle Leguizamón-M, González León, A., Sotelo Mundo, R.R., Islas Osuna, M.A., García Robles, J.M., García Orozco, K.D., Carvallo Ruiz, T., Báez Sañudo, R.2010.Capacidad antioxidante en uvas de mesa (vitis vinifera L.) cv ´Flame seedless´: Análisis de ruta.VI Congreso Iberoamericano de Tecnología Postcosecha y Agroexportaciones. Junio 22-26 /2010.23Deysi Petit-Jiménez, Belinda Rojas, García Robles, J.M., Báez Sañudo, R.2010.Efecto de las ceras comestibles sobre la calidad en frutos de papaya.VI Congreso Iberoamericano de Tecnología Postcosecha y Agroexportaciones. Junio 22-26.98Montoya Ballesteros, L.C., Geidy M. Ayala-Chávez, Martínez Núñez, Y.Y., Robles Ozuna, L.E., Báez Sañudo, R.2010.Capsaicinoides y color en chiltepín (capsicum annuum var. aviculare). Efecto del proceso sobre salsas.VI Congreso Iberoamericano de Tecnología Postcosecha y Agroexportaciones. Junio 22-26.128Silvia Bautista Baños, Mónica Hernández López, Troncoso Rojas, R., Dagoberto Guillén Sánchez2010.Inhibición de hongos postcosecha de la papaya mediante la aplicación de isotiocianatos.VI Congreso Iberoamericano de Tecnología Postcosecha y Agroexportaciones. Junio 22, 2010.83Rosa Ma. Salinas Hernández, Edgar Andrés Liévano Liévano, Fidel Ulín-Montejo, Mercado Ruiz, J., Deysi Petit Jiménez2010.Caracterización morfológica y cambios durante la vida postcosecha de cuatro tipos de chile Amashito (Capsicum annum L. Var. Glabriusculum (Dunal) Heiser y Pickersgill.VI Congreso Iberoamericano de Tecnología Postocosecha y Agroexportaciones.22 al 26 de junio de 2010.Bárbara Pérez Rivero, Báez Sañudo, R., Bringas Taddei, E., Mendoza Wilson, A.M., Ojeda Contreras, A.J., Mercado Ruiz, J., Luis Cruz Viera, Margarita Núñez De Villavicencio2010.Aplicación de cera comestible en la conservación poscosecha de mango .VI Congreso Iberoamericano de Tecnología Postocosecha y Agroexportaciones.22 al 26 de junio de 2010.74Islas Rubio, A.R., Hernández Zepeda, A., Granados Nevárez, M.C., Vásquez Lara, F.2010.Elaboración de Brownies con Menor Nivel Calórico y Mayor Contenido de Fibra Dietaria.VII Congreso del Noroeste y III Nacional en Ciencias Alimentarias y Biotecnología. Noviembre 11, 2010.Montoya Ballesteros, L.C., Robles Ozuna, L.E., Islas Rubio, A.R., Madera Santana, T.J.2010.Development of edible films from fig (Ficus carica L.) and potential application to maintain shelled pecan (Carya illinoensis, (Wangenh.) K. Koch) quality .18 Annual Meeting of the BioEnviromental Polymer Sopciety. Octubre 30, 2010.105Urías Orona, V., Rascón Chu, A., Lizardi Mendoza, J., Carvajal Millán, E., Gardea Béjar, A.A.2010.Extracción y caracterización de pectina de cascarilla de garbanzo como nuevo biomaterial.XV Reunión Universitaria de Investigación en Materiales.8 al 10 de Diciembre 2010.129Duarte-Ortega, D., Salazar García, M.G., Cota Gastelum, A.G., Anduaga Cota, R., Islas Rubio, A.R.2010.Caracterización fisicoquímica de diferentes marcas de pasta larga.VII Congreso del Noroeste y III Nacional de Ciencias Alimentarias y Biotecnología.16Higuera Barraza, O.A., Peralta, E., Pérez Morales, R., Soto Valdez, H., Acedo Félix, E.2010.Diseño y Evaluación de películas activas con capacidad antimicrobiana para el envasado de piezas de pollo.VII Congreso del Noroeste. Noviembre 12, 2010.Jaime Quijada, E.A., Cortez Rocha, M.O., Rosas Burgos, E.C., Troncoso Rojas, R., Plascencia Jatomea, M.2010.Efecto del quitosano de medio peso molecular sobre la morfometria de Aspergillus parasiticus.VII Congreso del Noroeste y III Nacional en Ciencias Alimentarias y Biotecnologia. Noviembre 8, 2010.49-50Vega-Vega, V., Melgarejo-Flores, B.G., Carrasco Lugo, D.K., González Aguilar, G.A., Cruz Valenzuela, M.R., Ayala Zavala, J.F.2010.Evaluación de la Capacidad Antioxidante de los Compuestos Fenòlicos Obtenidos de los Subproductos del Mango Fresco Cortado.Vll Congreso del Noroeste y lll Nacional en Ciencias Alimentarias Biotecnologia, 8-13 Nov 2010.Noviembre 8-13, 2010.44 


Artículos de divulgación

Ayala Zavala, J.F., Cruz Valenzuela, M.R., Silva Espinoza, B.A.2010.The use of essential oils to enhance flavour and safety of fresh-cut fruit and vegetables .Food Engineering & Ingredients.(35):24-26.Ayala Zavala, J.F., C. Rosas-Domínguez, V. Vega-Vega, González Aguilar, G.A.2010.Subproductos de frutos frescos cortados: una fuente potencial de aditivos alimentarios. Industria Alimentaria.35-43.